Sunday, November 10, 2013

Berkhidmat Kepada Haiwan

Assalamualaikum..
kali ni aku nak cerita pasal aktiviti aku sem lepas.. seperti yang telah dikatakan kat entry sebelum ni, kan aku ada cakap nak cerita pasal aktiviti sem kan. so ini antara aktiviti sem 4 aku.. persatuan kos aku persatuan COMM.UNITY kitorang buat aktiviti sukarelawan kat zoo negara.. masa lecture aku cakap nak buat sukarelawan aku paling semangat nak join.. laju aku angkat tangan.. hehe.. sebab utamanya aku suka binatang.. suka sangat!
pagi-pagi kitorang dah gerak dari kolej.. semangat oke.. aku dah lama gila tak pergi zoo last masa sekolah rendah mungkin..huhu.. kesiankan.. so aktiviti kitorang memang kena bersihkan kawasan zoo dan sangkar-sangkar haiwan dalam tu.. nasiblah masing-masing dapat sangkar binatang apa sebab semua ni pihak zoo yang bagi kitorang tak boleh pilih..
dan aku dengan group aku tempat paling best! sebab utamanya kitorang punya tempat tak heavy sangat nak buat kerja dan abang yang jaga tempat tu sangat la sporting gila!! tak garang.. group lain masing-masing kata garang..rezeki kitorang.. dan ahli group aku geng-geng aku jugak.. classmate aku! lagi syok lakan..hehe
ni classmate aku.. yang pakai purdah roomate aku.. dapat geng memang syok la buat kerja.. gelak-gelak lagi..hee.. kami budak penyiaran! yeaahh! ehe

untuk pengetuan kitorang memang tak boleh nak snap gambar dalam ni menggunakan kamera sendiri.. ada jurukamera khas yang snapkan gambar.. tapi kan aku cakap abang yang jaga bahagian ni adalah sangat sporting.. dia tak kesah pun.. tapi bab buat kerja dia tegas..hee

kitorang jaga bahagian reptilia.. landak, ular, buaya, memerang, kura-kura gergasi.. bagi makan, mandikan, bersihkan sangkar dia.. bagi makan semua.. tapi bagi makan paling boring dan membuatkan aku rasa mengantuk adalah bagi makan ular.. serius mengantok dan boring!! haha.. sebabnya, ular dia mengambil masa untuk telan mangsa dia.. dia akan belit sampai mati.. pastu baru dia telan.. nak tunggu dia telah tu.. mak ai.. ayam boleh bertelur emas.. haha.. nampak tak lamanya.. tapi ada jugak yang kejap.. ikutlah..
best bagi makan dekat buaya, kura-kura gergasi.. sebab buaya dia terus ngap! haa.. syok la tengok.. kura-kura gergasi siap suap lagi.. tang mandikan.. kitorang mandikan ular je.. gila kau nak mandikan buaya.. haha.. kau yang dia mandikan adalah.. ular dia kalau kenyang.. kesah pulak dia kau nak pegang-pegang.. selalu ular yang ganas ni dia lapar atau pun liar yang kita jumpa kat hutan.. tapi kalau ular yang kat zoo, manja, lembap.. ala macam kita bela kucing yang duduk rumah kerja makan tidur je.. leboh kurang la camtu..hee
macam ular yang aku pegang kat atas tu.. ular yang untuk buat tangkap-tangkap gambar.. kat zoo ni ada buat.. free je, dan nak derma kalau ikhlas camtu.. aku takyah nak sebuk-sebuk belakang tabir pun dapat.. siap mandikan lagi dia..hee.. yang aku pegang ni berat dia aku tak ingat, tapi paling berat aku ngankat 80kg tu memang tak mampu la aku nak mengangkat sorang.. patah pinggang! hehe


nilah kura-kura gergasi yang aku cakap tu.. nama dia Do.. ada tiga ekor.. DO.RE.dan MI.. dia bagi nama nie sebab P.Ramlee ada buat pengambaran dekat zoo ni.. kira asal nama dia dari cerita tulah.. umur dia beratus tahun.. aku tak ingat dah.. bayangkan dia wujud dari zaman P.Ramlee lagi.. Do ni sangat la ikut mood ya.. makan sangat memilih suka buah tak suka sayur kecuali carrot.. kan ada cerita zoo yang MIG buat tukan, Do la berlakon.. pernah uncle tu cerita dia dah takde mood nak shooting.. habis dia rosakkan set pengambaran..terpaksalah buat haru lain.. haa.. haiwan pun tahu tau takde mood..hee..


ni time bagi buaya makan.. aku malas nak pegang ayam aku tengok je.. tu yang sampai ternganga mulut..kihkih..



kitorang adalah group yang tak dan pun nak pusing-pusing zoo.. sebab sibuk uruskan dalam kawasan gitu.. teringin gila aku nak tengok haiwan lain tapi kerja tetap kerja.. so kena perli lain kali kalau nak pusing satu zoo.. orang yang dapat pusing satu zoo adalah orang yang jadi jurukamera khas.. huh dengki..ehe


sempat la curi bergambar dengan zirafah ni pun sebab lalu kawasan die balik dari solat..sobsob..

tak dapat saya berjumpa awak abam rimau.. alololo.. janganlah buat muka sedih..nanti saya datang kita detim oke?? *geram rasa nak pelok!!!


gambar terakhir sebelum kami balik.. lelaki tu la abang yang jaga kitorang.. time ni semua basah kuyup sebab petang tu hujan lebat gila! apa lagi main hujanlah kitorang.. abang tu siap bawak masuk tempat kura-kura dia suruh dukung..gila berat! haha terbaik la layanan dia., staf yang lain yang jaga bahagian nie semua baik-baik.. group lain elok kering.. kami basah kuyup.. tapi best!

so korang kalau nak jadi volunter pun boleh.. call pihak zoo tanya details.. cukup 40 jam korang berkhidmat.. nanti zoo keluarkan sijil untuk korang.. bukan senang nak dapat sijil tu.. orang datang tengok-tengok je.. volunter dapat buat pelbagai.. kan syok..


ni aktiviti kami masuk media..hee.. nampak tak muka aku dalam tu?? kihkih.. femes kejap..


dalam ni je takde gambar aku..huhh.. sebab pergi solat time tu..apa-apa pun sangat gembira.. semua ni adalah pahala.. bersihkan tempat binatang, bagi dorang makan.. belai dengan kasih sayang semua pahala.. cuba kau bayangkan takde sape sudi nak kerja bersih-bersihkan tempat binatang ni.. apa jadi? dorang akan sakit dan sebagainya.. so hargailah mereka..


p/s: en buah ati, jum detim sini? hehe

6 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui suka aktiviti mcm ni..best!

Puan Ezy said...

woowww best nye!
siap msk paper lg..
pemes2.. hehe

aisya said...

seronoknyaaaa! kura2 tu besar! sampai 200 tak umur kura2 tu?

E'in said...

beraninye pegang ular!

Bro Framestone said...

Bro tak pernah masuk Zoo Negara (masa kecik-kecik dulu pernah la.. tapi dah terlupa).

Zaman u pernah organize program macam ini.. Malangnya Bro tak dapat turut serta sebab kena turun ke program lain.

Penat zaman u dulu bila dekat semua tempat orang nak kita ada.

www.broframestone.com

Cik Ash said...

Bestnya kalau dpat sertai gak syoknya.