Wednesday, April 18, 2012

Ais Krem Malaysia..

sapa sini pernah makan ais kream malaysia?? mesti pernahkan..tapi aku rasa sekarang macam tak banyak dah nak jual kat kedaikan ais kream nie?? sekarang semua ais kream made in kilang jer..hahaha..betul tak?? budak-budak sekarang pon nak ais kream memilih jer..haha.layan cornetto, magnum, walls..bebagailah..bagi ais krem nie guling-guling taknak..haha..macam-macam..maklumlah zaman dah majukan sekarang...


tapi aku still suka makan ais kream nie..tapi ikut perisalah..yang aku tak berapa suka perisa asam masin, sebab masamkan..tapi boleh je kalau nak makan..nampak tak kat gambar atas tu..tu perisa bubur kacang hijau..perggghhh...!! tu memang aku suka..perisa kacang merah pon aku suka..yang kat atas tu ibu aku yang buatkan..sebab aku request..haha..amacam, terliur tak?? 

dulu masa aku sekolah rendah ibu aku memang buat ais kream nie antar jual dekat kantin sekolah, tapi tok perisa kacang nie taklah..sebab cam kos tinggi skit en..selalunya perisa yang biasa macam bandung, jagung, anggur, tebu, milo..banyaklah..tapi antara banyak-banyak budak-budak lebih suka milo kot..bila kat sekolah semua orang cam batak dengan ais kream tu..haha..aku kat rumah makan free je sampai kebung perut..haha..

sekarang ibu tak buat dah..malas katanya..so kalau teringin tu..carilah kat kedai..tak pon request kat ibu, senangkan? hehe..



p/s: kalau rajin jumlah join GA nie.. 

65 comments:

BlueiceButterfly said...

~sedapnya..lma dah xjmpa..share la skit..hehe :P

Myra Amira said...

bak mai sedozen untuk ak.. heheh

shahrazali said...

sedap nih....dulu kecik2 hari2 beli ngn cik minah jiran rumah....hehehe...sampai sekarang dia jual lg tau...utk kejiranan kat situ je la...skrg ni kdg2 bila balik rumah mak,,beli la...sekali beli mesti sampai 10..

AmirFX said...

Lama gak dah tak jumpa aiskrim yang camnie...

are_lin@yu said...

tringat zaman kecik2 dlu..paling suka perisa jgung..asam pun suka jgk sbb ada extra asam ko..hehe

Cik Yatt said...

BlueiceButterfly >> mai dtg rmh..hehe

Cik Yatt said...

Myra Amira>> amboi sdozen

Cik Yatt said...

shahrazali>> wah2..sronok la ade jiran jual..hee

Cik Yatt said...

AmirFX >> yelaa..ko mkn eskem memahal jekan?

Cik Yatt said...

are_lin@yu>> jgung pon cik yatt suke.

fatin hanani said...

fatin pun suka aiscream tu...ritu wak tu kat uitm depa ada buat ais cream malaysia ni..fatin yg mmg gila aiscream ..angkut sampai 3 batg aiscream hehe..perisa lain2..teringin dh lama xmakan hehe..

yang perisa kacang ni x penah rasa lagi la hehe.

Hanie Dew said...

perggghh...rindu gila nak makan ais krim ni. nasib baik area rumah aku skrg ada sorang macik msih jual. aku baru tau semalam. kebetulan betul.

perisa kacang hijau..ferevet jugakkk..mak aku buat jugak dulu utk jual. skrg ni buat jugak kot untuk anak anak dia. hahhaa

aRa ❤ aFiq™ said...

kt sini ada jual lagi.. 20sen satu.. hehe

fyna said...

suka kacang hijau jugak@ superb!

Ninaaa said...

Ya tuhan, sumpah rindu eskem ni. Lama betul tak makan. Skrg ni eskem potong pun ssh nk cr apa lg eskem ni? Haih, ni warisan ni tak boleh kita lupakan hehe

CintaZulaikha said...

igt lagi time preggy dulu, kemaruk nak makan eskrem mesia. sanggup buat sendiri. berbatang2 gak dpt...huyoooo, winduuuuuuuuuuu

Edy Fee said...

pergghhh aku siyes rindu nak mkan aiskrim tu..dl salu beli kat umah jiran sebelah.huhu

Hanamiko Sakura said...

uiiss.. masih layan lagi eskelim ni.. hahaha

-SUPERGIRL- said...

eskrim yg buah2 . dap3 !

Kathy Tuah said...

penah makan! sy suka milo..hihi..dan sampai sekarang mak sy jual eskrem ni ^^

Cik Yatt said...

fatin hanani> 3 bru bpe posen je..hihi.. sedap tau yg kcang ni

Cik Yatt said...

Hanie Dew>> ptg2 smbil lpak2 best mkn eskem ni..ehee..pasni bole la hri2 beli

Cik Yatt said...

aRa ❤ aFiq™>> harga biasa

Cik Yatt said...

fyna >> kan2..suprb hbes ar..hee

Cik Yatt said...

Ninaaa >> eskem ptong still bnyk lagi..dan still d minati.hee.warisan asli..hhaa

Cik Yatt said...

CintaZulaikha>> heee..pntang nk eskem ni takpe seng nk wat..pntang plek2..pyah gak ni..hehe

Cik Yatt said...

Edy Fee>> wat la..haha..skrg?

Cik Yatt said...

Hanamiko Sakura >> haha ,mestilah..

Cik Yatt said...

-SUPERGIRL->> nyum2

Cik Yatt said...

Kathy Tuah>> wah..untung la mak jual lagi..hehe

lisa said...

Lisa pun suka aiskrim ni.tringat lg kesedapan perisa milo...aduhh T___T

asfira aminuddin said...

lama tak makan ice krim ni babe! i suka perisa milo. hehe.

Cik Yatt said...

lisa>> haha..sedapkan..

Cik Yatt said...

asfira aminuddin>> memg rmai yg suke prise milo..haha

azalia hjsalleh said...

byk plak entry org update pasal ice cream malaysia nie..
suka gk.. dh lama x buat
hehe

Cik Yatt said...

azalia hjsalleh>> yeke..hee..blog mne tu?

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap ni..dlu ada jual skg tak dh..huhu

Cik Yatt said...

nuyui a.k.a miss YUI>> ada tapi tak rmai yg jual

emy zulaiha said...

sedapnye...lame sngt dah xjumpe org jual eskem nie :)

zOeY zAu YaH said...

sedapnye..saya suka gak perisa kcg hijau tu..

Mizz ErMa said...

hahaha..tau xpe..kalo dulu, rela ulang alik p kedai runcit sbb nk bli ais krim mlysia nih..hik3, fav sy yg asam pny..=D

Zakaria's daughter said...

suke askem mesia milooo!!!!

Fiera said...

wahhh kita ade jual askem ni dekat anak murid! (^_^)

♥e'in♥ said...

e'in suke ais krim milo... lazatnye............

J.Syazwana said...

dulu my mom suka buat eskrim ni. siap jual lagi. hehehe. now dah susah nak jumpa kan. sob sob.

Cik Yatt said...

emy zulaiha>> mmg sush skrg nk cri

Cik Yatt said...

zOeY zAu YaH> samee

Cik Yatt said...

Mizz ErMa >> knangankan..hee

Cik Yatt said...

Zakaria's daughter>> suke gak..hee

Cik Yatt said...

Fiera >> wah bgusnye ank mrid niee :)

Cik Yatt said...

♥e'in♥>> rmainye suke milo

Cik Yatt said...

J.Syazwana>> soh la ur mum watkan..hee

Teenager Housemaid said...

dah lama tak makan aiskrim malaysia ni..dulu2 masa kanak2 memang inila aiskrim feveret..:D

Khairunnisa' said...

Saya juga prefer aiskrim Malaysia :] Lebih seronok dan sedap berbanding aiskrim komersil.

Nisa'

teha said...

dh lame xmkn ! hehe :)

m!3yr4h_LolLy said...

dulu ada jual aiskrim nie. suka jugak makan aiskrim nie. hehhee

BP Boy said...

adoiyai... teringat zaman tak cukup umo dulu... huhu

ABU said...

dulu kecik kecik suka makan ais ni kat sekolah hahahahaha mengamit memori betol pic kat atas tu hahaa

man said...

lama xjumpa ais krim kacang..10sen je dulu

Myra Azraff said...

dulu masa kecik2 mak suka buat eskem ni jugak banyak2..best ooo..hukhuk..

c'axoera ヅ said...

lama tak makan aiskem ni....esp aiskem bubur kacang ngan asamboi

gdsbnga said...

dulu mase kecik - kecik kite suke gile kot makan aiskrim ni . lagi satu yg 10 sen sebatang tuu . yang mkan je tk lama lepas tuu mesti batuk - batuk . haha

kura said...

nolstalgia ni. dapnyaaa! hehehh

CiK FizA said...

sedapnya ais krem nie. hee. selalu je buat. kdg2 jual kat budak2 kat kg. ngee :DD

Cik Fiza follow blog ohhsemm nie ^^

Saya Disini said...

dh lama xmkn aiscream cm ni..