Sunday, June 4, 2017

Jiwa Aku Ketika Ini

Perasaan ni bukan aku saja-saja, sensitif pun ada atas punca yang satu ni. Kadang bukan aku boleh kawal. Aku tak suka pun sebenarnya dia datang atau muncul, rimas sebabnya bukan semua orang faham rasa yang satu ni. Dan bila mereka tidak faham, tekanan aku rasa. Benci!

Tadi siang, aku tak marah pun hanya sedikit kecewa kerana tak dapat apa yang aku mahu, benda memang hanya benda biasa tapi jiwa tersentuh lebih. Pilih berdiam cuma hanya ingin memujuk hati. Bukan mudah, ketika jiwa mula kembali pulih. Ditegur pula dengan nada yang mungkin hanya biasa-biasa, tapi jiwa yang sensitif ini rasakan luar biasa. Terasa kembali rapuh. Diri yang ketika itu cuma harapkan sentuhan lembut memujuk, tapi aku tidak terima tidak mengapalah. Cuma janganlah ditegur dengan nada sebegitu. Akhirnya aku pilih diam, takut apabila aku bersuara nanti ada pula kata-kata aku yang salah tuturnya.

Ketika malamnya pula ketika aku bertanyakan air apa yang dimahunya jawabnya begitu-begitu saja, sehinggalah soalan kali kedua baru aku mendapat jawapan yang benar. Jiwa tersentuh, mata mula rapuh. Tapi aku berjaya tahan kerapuhan mata itu kerana keadaan tidak sesuai ketika itu, sambil menelan makanan yang kurasakan perut dan tekak seperti tidak mahu menerimanya. Tapi demi mu sikecil. Situasi ini sering terjadi ketika mahu berlakunya jarak kejauhan, entah mengapa tidak ku tahu apa hikmahnya. ketika syurgaku menghulur tangannya untuk aku kucupi, mata yang ku tahan rapuhnya tadi tidak dapat lagi aku tahan. Mengalirnya dengan penuh kelajuan, sambil ku lihat wajahnya dengan hati penuh simpati ingin menerima dakapannya untuk menenangkan jiwa, ingin juga rasa tangannya menghilangkan air yang mengalir di pipi aku. Sebelum berlakunya jarak kejauhan itu. Tapi yang hanya aku dapat lihat di wajahnya, air wajahnya itu....yang. Kucupan di dahi juga tidak hangat seperti selalu.

Sehinggalah dia berpaling dan terus tidak menatapi aku lagi ketika menaiki dua rodanya. Teruja aku menunggu dia berpaling lagi ketika dua rodanya mula berputar jauh. Ingin memberi lambaian sebelum perjalanan jauhnya, tapi tiada tatapan akhir yang aku terima. Jiwa rapuh berkecai.

Maaf jika diri ini begini, terlalu mudah tersentuh jiwanya. Mungkin kerana ada sikecil didalam rahimku, moga bila dia keluar nanti aku tidal sebegini lagi. Aku cuma mengada belaian, sentuhan manja, ia mengada-ngada. Aku mengada-ngada kerana aku suka merimanya, kerana ketika aku menerimanya aku rasa tenang dan bahagia.  Maaf jika terlajak tidak nampak keinginan mu, tidak menjaga sempurna hatimu. Maafkan aku atas kekhilafanku.

Wahai sikecil aku harap jiwa mu nanti kukuh, bukan rapuh seperti aku. Maaf kerana seringkali kau merasa kerapuhan hati ini. Terlalu sering. Maaf.

Malam ini aku sepi.

**wahai bondaku, aku rindu. Rindu kasih belai dan sayangmu. Terlalu rindu.

Monday, January 9, 2017

Kami Dah Halal!




Assalamualaikum

Lamanya blog ni tak berupdate, sebelum ni sebab busy nak mampus uruskan hal kahwin. Ni dah free sikit datang malas dengan mood menaip tu susah nak datang. Teruk betulkan, haha. 

Alhamdulillah dengan rasa bersyukur yang amat aku dengan en buah hati aku dah bertukar status menjadi kekasih halal.


Pada tarikh 11/11/2016. Aku, Nurul Hidayati A kasah  sah menjadi seorang isteri kepada Abu Suffian Mohamad Ali. ❤️

Moga mahligai yang terbina kekal hingga ke syurga. Amin...

Thursday, November 3, 2016

Jemputan Majlis Perkahwinan Nurul & Suffian

Assalamualaikum

Lebih kurang seminggu lagi akan tiba majlis perkahwinan aku!! Tiba-tiba terasa cepat gila masa berlalu. Tak sangka diri sendiri dah nak kahwin, selalunya blog ni update kitorang selalu keluar dating jer. Ni update pasal nak kahwin dah, lepas ni update pasal kisah rumahtangga pulak. Giteww haha. Diri sendiri masih cuba mindset kehidupan lepas kahwin, banyak yang kene berubah nanti. Masa bujang fikir diri sendiri je, perut sendiri segala semua sendiri. Lepas kahwin ada penambahan orang nak kene fikir haha. Harap semuanya okey-okey saja. InshaAllah.

So mana-mana rakan blogger yang kenal diri ini, jemputlah datang ke majlis yatt keh. Dalam kad nama nurul sebab tu panggilan family, kang letak yatt pelik saudara nak datang. Walaupun nama nurul tu cam sopan santun dari tuannya. Haha

 
Tu kad dan alamat semua ada. Kalau sesat bole kol je num abang2 dengan kakak yatt okey? Nak gambar kad dari wasap boleh pm yatt. :*

Friday, September 9, 2016

Hari Sukan Sekolah Rendah Islam Al Iman

Assalamualaikum..

Hye kembali kite selepas bulan yang sangatlah sibuk dengan kerja dan hal kahwin. Bulan 9 dah tak sibuk sangat dah, budak-budak tengah UP2, hal kahwin aku tinggal sikit lagi goodies je masih belum lagi settle. 

Alhamdulillah. 28.ogos hari tu sukan sekolah sri al iman berjalan dengan lancar, lega gila. Sebab aku antara orang penting untuk sukan kali ni, satunya sebab ni kali pertama sekolah buat suka so bos memang harapkan terbaiklahkan. Dan tak sia-sia semua kerja keras aku untuk sukan yang pertama ni. Bangga dengan diri sendiri jap. Hehe

Guru-guru dah buat undian untuk rumah sukan warna apa, dan aku dapat rumah kuning! Haha rumah sukan aku masa sekolah menengah dulu. Kuning/ al Kindi. Mulanya nak buat untuk perbarisan hiasan-hiasan semua tu aku orang yang selalu cakap malaslah nak fikir hias-hias apa, buat ala kadar je. Yela sibuk dengan kerja atas kertas, hal kahwin lagi aku jadi malas nak fikir hal lain dah. Penat. Tapi akhirnya bajet je aku ni, bajet cakap. Haha. Sebab last-last aku yang fikir macam-macam idea untuk budak² rumah sukan aku, nak pakai apa, hiasan apa gigih gila weh.

Baju ketua dengan penolong rumah sukan, hiasan semua aku buat, aku jahit aku gosok. Gigih tak gigih la penat-penat balik kerja buat semua tu weh, hal sekolah pun aku tak bawak balik rumah kot buat. Sebab aku jenis tak suka bawak kerja balik, balik hanya untuk berehat. No work! Tapi demi rumah kuning aku jadi sangat rajin. Haha. Hiasan kepala, muka, baju, tudung hampir semua idea aku. Dan paling tak sangka, kegigihan aku buat semua ni rumah sukan kuning menang perbarisan terbaik!!! Wehh rasa penat aku tu berbalas. Gembira! :)

Btw rumah kuning bukan menang perbarisan terbaik je keh, menang keseluruhan rumah terbaik sekali. Cemerlang sangat anak-anak rumah kuning, masing-masing bolot johan. Johan 9 acara dari 10 acara permainan. Tahniah!!
Teka mana satu aku? Gaya paling over tu aku la tu. Hehe
Gambar lepas dah terima hadiah semua, ramai dah balik dah masa ni, sebab dah tengahari dah panas gila! Budak-budak mana tahan. Cikgu pun habis muka burn memasing. Haha. Aku dah la tak suka main panas-panas bawah matahari ni, tapi sukan punya aku antara cikgu paling semangat untuk rumah masing-masing. Setiap game mesti aku ada tengok dorang main, bagi semangat. Tu menang tu semua cikgu power. Kahkah :p
Ni guru-guru sekolah aku, baju pink bos besar. Yeah memang guru-guru sekolah aku muda-muda. Haha. Parents kata bagus guru-guru muda ni, cergas. Giteww. 
Jalan atas batu-bata ni sukan fav aku, sukan ni lelaki perempuan bolot juara, beselah aku coach ajar la cara nak menang paling power. Haha.
Simple je aku hias baju budak depan dua orang tu, dalam gambar tak nampak sangat depan-depan baru jelas. Bayangkan tengah period pain, sakit kepala, sakit pinggang semua dapat gak selesaikan sebelum hari sukan. Yeahh hehe
Bergambar bersama hadiah rumah Sukan terbaik, perbarisan terbaik dan dengan olahragawan. 

Wednesday, August 24, 2016

Misi Mencari Baju Nikah, Resepsi, Family dan Bridesmaid

Assalamualikum..

Hai dah lama tak update blog, sangat sibuk dengan aktiviti sekolah. Bulan ni nak adakan hari sukan dan aku sebagai setiausaha kokurikulum. Dan ini menjadikan aku orang penting banyak benda nak fikir maka penat dan peninglah aku. Haha.

Gila tak pening nak fikirkan pasal hal sukan, pastu hal majlis kahwin aku yang tinggal lebih kurang 3 bulan je lagi. Tapi dah settle beli baju semua ni dah lega sikit dah. Yey! Minggu lepas hari sabtu aku, en tunang dan member-member aku keluar pi jakel shah alam sebab nak pergi beli kain untuk majlis aku nanti. Nak dapatkan tarikh semua boleh turun serius susah gila. Tak aku ad hal, en tunang ada hal atau member-member aku ad hal. Dan alhamdulillah sabtu lepas dapat tarikh yang sesuai, tapi masih tak semua ada janji ad wakil pun okey dah.
Sebenarnya bridesmaid aku ada 8 orang yang tiga orang ni je free tarikh tu, dah ada dorang bertiga ni dah cukup okey dan sangat membantu aku dah. Wehh seriuslah! Dorang takde bingung kot aku nak pilih kain tok baju nikah dengan bertandang, nak pilih jenis kain yang sesuai satu hal warna satu hal boleh menangis aku kat jakel tu. Haha. Ada dorang bagi pendapat mana okey sangat membantu, dan juga en tunang. Aku suka bila en tunang bagi pendapat mana okey, sebab dia jenis biasa yang kalau apa-apa hanya ikut pendapat aku je mana aku suka, tapi untuk majlis kami berdua dia pandai dah buat pilihan mana dia suka dan kami berdua akan sama-sama bersetuju.
Dua gambar atas ni baju untuk majlis belah perak nanti. Nak pilih dua lace ni 5 kepala bagi pendapat. Haha. Nak tahu mana satu yang terpilih? Tunggu bila aku dah pakai masa majlis nanti ye, belah lelaki bulan 12 nanti ah tapinye. Hehe. Harga lace semeter rm150 aku dapat harga rm90. Tapi memang cun ah lace tu.

Sebenarnya ikutkan plan belah lelaki nak pakai tema warna peach coklat camtu, tapi kat jakel takde warna peach coklat yang cantik. So akhirnya warna di ataslah jadi pilihan warna coklat lembut, yup tu en tunang kite yang pilih mana dia berkenan, aku suruh pilih. Hehe. Pandai dah sekarang pilih-pilih kainn :P tepuk tangan untuk en tunang kiteww.
Okey, Warna gold ni warna untuk family aku, ni pun aku yang pilih dorang ikot aku je so senang. Semeter aku dapat rm8, kain sangat okey kualiti dia.
Baby blue for my girls! Ni dorang yang pilih sendiri yang penting bridesmaid tak kalahkan pengantin. Haha
Done shopping! 3 jam lebih dekat dalam jakel je nak pilih kain, fuhh! Serius penat gila. Tapi seronok sebab kite bakal pengantin. Lalalala. Berbunga hati bila orang sebut "pengantin" hehe. Sian en tunang penat dah la datang jauh dari perak muka tarak senyum dah.

Jubah nikah untuk en tunang mujur ada saiz sesuai sebab dia tinggi kurus, kalau tak memang kene tempah. Dapat jubah aaron ajis tuuu. Haha. Tengok dia cuba jubah nampak smart terus rasa nak nikah hari tu jugak! Haha gataikan.

Jumlah shopping hari tersebut, jubah lelaki 1, kain untuk baju nikah aku dua jenis kain, majlis belah lelaki untuk baju melayu, baju aku dua jenis kain, family 9 orang bridesmaid 7 orang, dengan kain untuk shawl. Semuanya tak sampai 1k pun. Korang nak shopping kat jakel kene pandai bodek sambil kenyit2 mata kat abang bangla. Haha. Maceh en tunang belanja kite. Muahhh!!!

Okey sekarang debar tunggu baju siap jahit, camnelah rupanya nanti. Harap semuanya okey-okey saja. :*