Wednesday, October 5, 2011

Tahap Original Handphone Korang

benda nie aku dapat dekat facebook..saje je nak share dengan korang..kesohehannye aku tak pasti..tapi tak salah pon kite try..okey caranya camnie..



taip kat handphone korang *#06#
lepas tue akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]
semak no IMEI fon korang di kedudukan 7 dan 8
contoh : 358671017470473
kedudukan ke 7 dan 8 ialah *******01******



untuk semak ori ke tak handphone korang tu..jum kita tengok kat bawah nie :
02 or 20 : dari china = LOW QUALITY
08 or 80 : dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10 : dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04 : dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari Azebaijan = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH



nie result aku punya handphone :

Sony Ericsson aino : 00
nokia 6120c : 01
nokia 2680s : 02



so korang punye fon asal dari mana?? sape yg dapat kod 13 tu..memang kesian la..kene beli handphone baru la lepas nie..hehe..so selamat mencuba..




p/s:rasa mcam benda nie betul sebab fon aku yang dapat kod 02 tu memg time mula-mula beli dah bengong

27 comments:

zOeY zAu YaH said...

btl lah kot kan..

Edy Fee said...

eh same post ngan zwan sabri.hehe mine 04

dilahbuzz said...

kalo xde? hihi

~izan~ said...

akak dpt 04 hehe.mmg kuar titik kat nombor 04 tu nak bezakan dengan nombor2 lain hihi

Y A N A said...

i pnye 04. haha

budakijaupendek said...

wah nice!
try lah. hehe
thanks utk info.

magnoliapert said...

Berapa banyak pakai hp daaaa..

Eh hp cikai i in good quality okey.

Murah la katakan. Hahaha :D

AmirFX said...

00... Waaa.. Kualiti baik punya.. haha..

izzad b* said...

baik nyer quality!kekeke

aBANgZAI said...

best..best... :)
belilah yg ori

nurkaloi said...

harus o1 heeee

Cik Yatt said...

zOeY zAu YaH>>>

mybe..hehe

Cik Yatt said...

Edy Fee>>

sape tu??

Cik Yatt said...

dilahbuzz>>>

buang hp tu..pastu beli baru..haha

Cik Yatt said...

~izan~>>

wah,,akak knfem2 la..hp mahal..hee

Cik Yatt said...

Y A N A>>

wah hp kualiti

Cik Yatt said...

budakijaupendek>>

try la..hehe

welcem

Cik Yatt said...

magnoliapert>>

haha..tak la bnyk mne pon..

murah2 pon kualiti yg pnting la aida..haha..

Cik Yatt said...

AmirFX >>

kod ape?

Cik Yatt said...

aBANgZAI>>

hee..knfem2 la beli yg ori

Cik Yatt said...

nurkaloi>>

wahhhh..hee

Cik Yatt said...

izzad b*>>

trbaik..!

Wahanawangsa said...

aku punya nokia e5: 04.
boleh jugak compare no IMEI tu dgn serial no. dkt stiker kat bateri dan kotak. kalau sama sebijik mmg sah ori.

Cik Yatt said...

Wahanawangsa>>

yup btul

Jue said...

aku nak bukak casing fon smpei skrg x pass lagi hahaha

ade ms cuba =)

Myra Amira said...

aku punye bb 00 laaaa.. hahahaha

Adylia Qarissa said...

wah...dkna punya 00...hehee :)