Monday, June 3, 2013

Seronoknya Rewang..

Assalamualaikum..

huhu.. seminggu dah aku dak hapted blog.. sebab takde mood nak apdet.. malas..tak tahu.. entah la..segalalah.. malam ni baru rasa nak menaip..tapi cerita lama la..hee.. janji adakan..

cerita ni dah berlalu berminggu-minggu pun tapi baru nak cerita ni..ehehe.. ni kenduri jiran depan rumah aku.. die buat kenduri nak puasa, time belah pagi aku datang sorang.. sebab ibu pergi balik kg ada saudara kenduri.. eceli segan la jugak..haha.. sebab semua makcik-makcik.. tapi aku kenal la.. depa pun kenal aku..

kata jiran, haruslah kenalkan..hehe.. jiran aku yang kenduri ni masa kecik aku selalu pergi rumah die.. sebab aku berkawan dengan cucu die.. dulu masa makcik ni sehat die buat kuih jual kat kantin.. kuih die.. perghh!!! sedap-sedap.. paling aku suka pulut panggang.. perghh.. susah kot nak jumpa pulut panggang yang sedap..


time pepagi, kerja siang sayur, kupas kentang.. kupas bawang.. time ni semua makcik-makcik aku sorang anak dara gitu.. hehe.. senyap jela aku dengar dorang sembang.. segan nak menyampuk..huhu.. kalau ada di tanya baru la menjawab.. wah solehahnye aku..hahha


tapi seronok jugak duduk dengan makcik-makcik ni, ada je petua-petua memasak aku dapat.. tak banyak sikit pun jadi.. ilmu tu..


aku suka rewang ni..sebab meriah, tolong menolong.. tapi sekarang kalau kat kawasan kejiranan aku ni mejoriti dah tua-tua.. tak kuat dah nak kerja-kerja berat macam dulu.. kalau kenduri kecik macam ni boleh la berewang.. kalau kenduri besar, kenduri kawen tu.. ramai dah pakai katering sekarang.. 

time abang aku kawen dulu masih rewang-rewang ni.. time aku.. aku nampak dah akan katering-katering ni.. kalau ikotkan nak rewang, aku suka meriahnye tu.. best.. tapi takde tenaga kuat dah..so redha saja..huhu.. so sementara ada rewang-rewang ni, kena la join.. selain tu dapat eratkan ukhuwah.. gitu :)



17 comments:

Ara Afiq said...

da lama xjoin rewang2 ni.skrg rmai katering ja..

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama tak merewang coz skg ramai guna pkhdmatan ctering =)

ieda immi said...

aah zaman skrg budak2 muda dah x mcm dulu2 .. time2 kak dulu suami masih muda2 mereka suke rewang2 nie .. ramai2 angkat dulang bawa makanan ..
skrg semua berta buntut ..

bab2 rewang masak2 lak org2 muda suke tolong sedara mara balik awal , skrg nie sedara mara balik time nak sanding dan nikah aje .. duk pun hotel , x nak dahh duk ramai2 macam nie .. huhuh

gdsbnga said...

sabtu lepas sepupu kite tunang. dah tak rasa pun rewang sb pakai catering. tau tau datang je dah siap semua benda. dah lama tak rasa sibuknya rewanggggg

Sya_Merpati Putih 88 said...

rewang-rewang nie mmg bagus, boleh merapatkan silaturahim yang terjalin..
tapi majoriti sekarang dah ramai yg pakai catering..jadi budaya rewang2 nie makin lama dah makin pupus...

man said...

Klu kenduri kg ada rewang..hehe

LaLa mhdnor said...

tu la, skrg dah banyak katering, senang katanya

Badrina Ibtisam said...

Bagusnya punyai hubungan yg akrab dgn jiran2 kan..then saling mmbantu. Contohnya aktiviti yg mcm ni. :')

Mmg best!

Mizz ErMa said...

ha ah kan, biasa sekarang nih sume pakai catering aje..kat kampung2 aje yang masak2 sendiri..termasuk la masa sy kawen ritu..hehehe

teha said...

mesti laa seronok kan.. buat ramai2 :)

kyo_9 said...

tak pernah join rewang..

E'in said...

alololo... rajinnye die... :)

aniswany said...

rendu suasana rewang time kecik2 dulu ikot tok..duluuu laa.skang dh xda ;(

Siti(zoey) said...

dah lama x de aktiviti rewang sbb semua catering je kan haha.

Cik Ezy said...

seronokkkkkkkkk~

SAMIQA ♥ said...

lama dah NUrrul tak rewang.. mmg seronok rewang kan.. ketawa gelak sakan , menyakat semua ada.. tapi kerja still berjalan ^^

Umi Nazrah said...

zaman sekarang takda nya nk sepakat membawa berkat ni. suma pakai katering je