Wednesday, February 20, 2013

Ujibakat Untuk TValhijrah

Assalamualaikum..

hari ni ada pengalaman yang best dalam hidup aku.. yang bukan senang nak dapat kot.. pengalaman pergi interview untuk jadi pengacara atau pembaca berita, untuk tvalhijrah.. interview ni bukan aku pergi dorang punya tempat, tapi tvalhijrah yang datang kolej aku untuk interview student..

so siapa yang nak bolehlah cuba.. aku mula-mula, tak rasa nak pergi pun..tapi lecture aku suruh, dia kata cari pengalaman katanya.. siap isi borang semua, tunggu giliran.. dorang just bukak untuk 100 orang je, dan aku dapat no yang ke 77.. walaupun no da akhir-akhir tapi gigih tau tunggu..eheh


kita boleh pilih sama ada nak pembaca berita ataupun pengacara, aku yang tak reti nak baca berita ni haruslah pilih pengacara..walaupun bakat takde..haha..tak salahkan mencuba.. time kena interview tu, walhal dalam bilik tu aircond punyalah sejuk.. aku boleh berpeluh-peluh kot..haha..nampak tak bertapa nebesnya aku..

mula-mula die suruh perkenalkan diri dan latar belakang, time ni pun dah gagap-gagap dah.. lepas tu die suruh baca teks.. siap dorang pun komen.. katanya aku baca laju sangat, haha..mungkin sebab nebes, tak pun aku ni memang jenis baca laju.. lepas tu die suruh aku banyak membaca, or tengok rancangan tv yang bagaimana cara untuk mengacara.. bab tengok tv ni pun jarang lahai.. maklumlah kolej takde tv..sob..sob..

lepas tu.. kena tahu kawal nafas, part yang ni aku tak tahu..sebab belum belajar lagi.. tapi seronoklah pengalaman tu yang best.. serius, kalau korang ada peluang macam ni..cuba je..mana tahu ada rezekikan.. tapi kali ni bukan rezeki aku..rezeki aku jadi penerbit kot..wah!! hahaha


ni dah lepas di interview.. haruslah bergambar.. kenangan nak tunjuk kat cucu-cucu katanya..hahaha..



p/s: pengalaman adalah guru yang terbaik..

9 comments:

cik nana said...

wah wah bestnyeee. kite minat nak jadi pengacara konon nye lahh. haha sbb zmn skola mmg selalu jd MC skolah. bestnye klu dpt pluang camni. hihi

cik kaki ketawe said...

besttnyerr...teringin jugak nak mencuba benda2 gini...hoho...tp tak berapa reti lah nak mengacara

mr.syazwan said...

kalau wan dpt kan ke best huhuhu

mcm mana apply?

Izara4eva™ said...

hai cik pgacara. hehe

nini said...

betul..untungnya walaupun tak dapat, tapi ada experience di interview pun kira okeylah...siap dia komen kita lagu cemana kan..=D

LaLa mhdnor said...

wow,bestnya dapat peluang macam tu :)

nape team alhijrah x dtg kolej kite T_T

Mizz ErMa said...

wah, p intebiu jd pengacara tu..hehe insyaallah, kalau da rezeki tu xkan kemana..tol x? hihi

Hanie Dew said...

dah ade pengalaman pasni bole timba ilmu pastu bole interview lagi pastu bole jadi pengacara.

ps: muka ko nampak lain dlm pic ni.

inche hlovate said...

hahaha penerbit ae??