Sunday, August 4, 2013

Surirumah Untuk Abah

Assalamualaikumm..

akhirnya tertaip juga entry baru.. serius tak pernah lama macam ni tak update blog.. kesian blog tercinta ku ini.. sekarang aku dekat rumah.. so senang sikit la nak update blog.. internet 24 jam.. 

so sekarang aku dah start cuti nak raya.. bila aku dah start cuti, dapatlah abah duduk rumah kat kg.. sebab ada aku boleh jaga.. kalau tak duduk rumah abang-abang aku..abah lagi suka duduk rumah kat kg.. terjagalah sikit rumahnya..

so bila ibu dah takde ni, memang segala bagai aku yang settlekan..kemas rumah semua dah jadi tugas aku.. takkan nak suruh abah, dia pun tak larat dah.. bila ibu takde ni, lain rasanya.. selalunya ibu dah settlekan semua.. aku tolong sikit-sikit je.. tapi sekarang semua aku yang buat.. semalam baru settle bab tukar langsir.. baru tukar langsir, penatnya kemain.. mana taknya, dah tukar basuh, sidai..lipat.. fuuhh...lagi rumah banyak tingkap macam rumah aku.. jadi surirumah bukan satu kerja yang mudah, baru aku sedar..


bila dah settle langsir, baru dapat settle perkara yang lain.. banyak lagi.. mengapu.. mengemop.. tukar cadar dengan langsir bilik pulak.. takpe semua ni aku buat, aku tahu abah happy.. sedap sikit hati die tengok rumah teratur.. sekarang jadi surirumah untuk abah, masak semua memang aku yang settlekan.. walaupun tak reti masak..hihi.. dulu kerja aku request kat ibu nak makan apa.. sekarang orang pulak yang request ke aku..

abah nak makan apa, aku masakkan.. biar dia selera makan.. ikutkan je apa yang dia nak.. jangan sampai abah tak makan.. dan tadi dari pukul 3ptg sampai pukul 7 aku duduk kat dapur tuntang-tuntang.. masak apa yang telah di request oleh abah.. penat tak payah cakap sebab sebelum tu keluar cari kueh-kueh.. balik-balik terus ke dapur.. tak sangka tenaga tu still gagah nak berkerja.. alhamdulillah..

dan bila tengok abah makan bertambah.. okey, tu dah buat aku lega.. aku masak sedap la kot..hehe.. walaupun main campak-campak je.. entah la.. aku rasa talent arwah ibu banyak turun kat aku,sebab ibu terer gila masak.. walaupun makanan tu first time aku masak, alhamdulillah menjadi kira sedap kat tekak la nak di makan anak buah aku pun dok tambah semalam.. tak tahu la orang lainkan, tekak masing-masing.. buat masa ni yang penting abah makan selera.. dan lagi satunya, aku suka masak-masak ni.. suka sangat..seronoknya lain macam, lagi nak masak untuk orang yang tersayang.. 

malam adalah masa untuk berehat, walaupun sekarang tengah dok basuh baju..so bakal suami saya, dah kawin tolong saya kemas rumah dan masak oke? hehe..

4 comments:

Cik Nanie said...

cik yatt... banyak2 bersabar k..
memzng sgt menyedihkan kalau ini pertama kalinya raya tanpa ibu..tpi fatin tgk cikyatt tabah sgt..
masih blh buat kerja rumah..
masak utk abah cik yatt.. bagus sangat cikyatt.. takpa belatih dari skrg nak jadi suri rumah kan hee :D

Selamat hari raya cik yatt :D

iAmCekbolat said...

bolat on my way cari surimaktok baru buat tokwan :D

takpela akak yat ambil berat psal ayah tu pun dh ckup gembira buat beliau :))

khairul hassan said...

salam aidil fitri dr saya ...byk kan bersabar yer

E'in said...

selamat hari raya yat... semoga yat terus tabah ye...