Tuesday, June 28, 2011

1st time aku menderma..!

1st time menderma? bapak la teruk aku ni..kedekut..! hahaha..tak la weh..1st time menderma darah la.. jumaat minggu lepas Pusat Darah Negara datang kolej aku..dorang wat program menderma darah..dari dulu lagi aku teringin nak menderma..teringin nak rasa macam mana darah di ambil dari badan..hehe..sebelum nak derma tu kene cek dulu darah, sama ada sesuai ke tidak untuk didermakan..kang tak okey sian pulak orang yang terima darah kitekan..?? serius cuak kot mula-mula..aku ni dah la tak suke kene cucuk-cucuk dengan jarum ni..sakit tau..dan aku risau gak aku tak boleh menderma..tapi cek-cek alhamdulillah darah aku okey, dan kesihatan aku pun okey untuk menjadi seorang penderma darah.. time die nak amek darah aku sikit tu..sakit woo..jarum die tu..grrr...pedih-pedih..pastu lama gak la nak menunggu turn untuk darah aku diambil..darah aku akan diambil sebanyak 350ml..bersamaan 2 beg..wah..! agak banyak ye.. bila dah sampai turn tu..kene cucuk dengan dua jarum tau..satu kecik untuk ubat dan satu lagi besar untuk darah lak..tapi yang kecik tu lagi sakit dari yang besar tau..huhu..nak nangis dah time tu..

tapi kejap je rasa sakitnya..pastu die cucuk la jarum yang besar untuk darah diambil..pas nurse tu cucuk laju je darah aku keluar..dan beg darah tu pun cepat je penuh..bagus betul lah darah aku ni..tak degil cam tuan die..hahaha.. tu tandanya aku ikhlas menderma tau..pas dah selesai semua die bagi minum air kotak dengan roti sebungkus..tapi rotinye tak sedap..cube la bagi roti gardenia perisa ceklet ke okey la jugak..hahahaha..okey aku memang demand..balik tu aku terus melantak bebola 3 cucuk, serius lapar..hahaha..dan sampai je hostel baring kat katil pelok bantal dan tidur..! haha..lame gile aku tidur..sebab rase leteh je badan..yela darah dah berkurang sikitkan..hee..lepas ni nak derma lagilah..banyak kebaikan tau derma darah ni..korang dah pernah derma?? kalau belum pergilah menderma..sebab ramai yang memerlukan...:)


muka mintak lempang..haha..aku gagah..ngee~


darah aku jenis B..sama dengan abah..ibunye O..orang kata darah B kedekut..tapi aku tak kedekut okey..grrr



p/s:setiap hari selasa aku mesti pergi pasar dan wajib singgah at gerai iceblend kakak arwah baQ Yahaya =) iceblend die sedap gile.! sejak arwah pergi..aku jadi rapat dengan kakak arwah..muka dorang same sangat..boleh buat lepas rindu kat arwah..=")

15 comments:

APi said...

err..
kalau den kompom pengsan awal..
keh keh keh

aQi + GenGkey said...

pergh..
sempat lg demand roti gardenia tu...
keh3..:D

Ku Azhar said...

dh derma kt follower anda +1 hehehe :D

puteraduyong said...

sama jenis darah la kita... B jugak... :)

HazHand said...

auw!! i xprnah!! rase mcm seram taw!! ahaks!

HaNa Hani said...

untung la dpt merasa derma darah~

mr.syazwan said...

yeahhhhhhh!

tahniah2

anda telah membantu nyawa org lain

pekat darah kamu ya.. hehe

Cik Yatt said...

APi>>

hahaha..pengsan awal2..tak beragak lak.

Cik Yatt said...

aQi + GenGkey>>

hahaha..perut ni memg nk demand je..

Cik Yatt said...

Ku Azhar>>

hehehe..mekaseh

Cik Yatt said...

puteraduyong>>

yeke..?? so kedekut la ni..?? haha

Cik Yatt said...

HazHand>>

ah ko asip..mengade2..

Cik Yatt said...

HaNa Hani>>

jum la try..:) best tau

Cik Yatt said...

mr.syazwan>>>

ehee..mekaseh..:)

sbb bnyk mkn tu yg pekat tu..ngee

alif haris said...

hahhaha .. muke bangga je time derma tu ye :D

oouh darah B eh .. sy O ..^^