Tuesday, May 24, 2011

Perginya Seorang Teman

hari ni pagi-pagi tengah aku sebuk-sebuk nak bersiap untuk balik ke kolej, aku dapat berita yang sangat mengejutkan..berita yang mula-mula aku taknak percaya, tapi aku kena jugak percaya..iaitu kawan kolej aku, kawan sekelas aku..dia pergi buat selama-lamanya, sebab kemalangan jalan raya, dan meninggal di tempat kejadian..sumpah sedih gile..kalau tak, aku jumpa arwah hari ni dekat kolej sebab ada mesyuarat..tapi..aku jumpa arwah dalam keadaan yang tiada lagi senyum arwah dekat aku, suara arwah segalanya, arwah suka buat muke dekat aku..macam-macam reaksi dia buat..tapi aku bersyukur aku masih dapat lihat wajah arwah buat kali terakhir, sayunye hati aku melihat tubuh arwah yang kaku, tenang je air muka arwah..macam tidur yang sangat lena......

baru aku sedar, ada hikmah aku kene balik awal kolej..walaupun sebelum ni aku merungut-merungut sebab tak nak balik awal..tapi sekarang aku bersyukur, disebabkan aku kene balik awal aku dapat melihat arwah buat kali terakhir dalam hidup aku..dan aku dapat mengiringi jenazah sehingga dikebumikan..inilah kali pertama aku melihat orang dikebumikan di depan mata..sebelum ni aku just pernah tengok dekat tv jew..tak sangka orang itu adalah kawan aku sendiri..

( kenangan jadi MC dengan arwah )

lepas ni sunyilah kelas kite baQ, tiada lagi gurau senda dari kau..takde dah ko nak bahan-bahan aku, manje-manje ngan aku, walaupun kadang-kadang aku geram tapi aku tak pernah ambil hati pon..sebab aku tahu ko just bergurau jew..ko suke meriahkan suasana baQ..macam mane ngan kelas kite nanti?? arrgghh!! tak dapat aku bayangkan..sedihnye aku baQ, last aku sembang ngan ko time ko kol aku sebab mintak jadi MC tok orentasi nanti, maaf aku tolak permintaan ko, sebab kali ni, aku tak yakin boleh..pastu ko macam merajuk ngan aku, ko memang suka merajuk dengan akukan?? dan aku janji nak belanja ko aiskrim bukak sem nanti..tapi sekarang macam mane aku nak tunaikan janji aku baQ?? kat sape aku nak tunaikan?? hmmmm....


( lepak dan makan-makan, arwah memang suka makan )

tak puas lagi aku nak berkawan dengan ko baQ, teringat time mule-mule kita kenal..cari kelas sama-sama..jalan sama-sama, kesian ko, sebab time tu ko sorang je budak laki dalam kelas kite..sebab tu aku teman ko jalan..sampai berpeluh-peluh, bila dah jumpa kelas, takde lecturer lak..haha..bengangkan..walaupun baru kenal tapi mudah je mesra dengan ko..sebab ko memang mesra alam macam aku, hehe..sampai orang boleh gosip pasal kite..baQ2 ko memang kawan yang baik..teringat kenangan-kenangan dengan ko, membuatkan aku nak menangis lagi baQ..lepas ni, sape nak teman kitorang handle PERSIS?? ko dah la orang penting.. ko uruskan semua time kitorang tengah seronok cuti..sian ko baQ..tapi bila dah tiba masa untuk kite handle ko takde baQ..terasa sangat kehilangan..takpe la..Allah lebih sayangkan ko..kitorang kene redha dengan pemergian ko..semoga ko tenang di sana baQ..



p/s: al Fatihah untuk sahabat aku Bakri Ibni b Yahaya..8.januari.1991-23.mei.2011..

17 comments:

mynameismy said...

Takziah

Alfatihah~

mynameismy said...

Takziah

Alfatihah~

NURUL AINI NORAZMAN said...

Al-Fatihah

mas saari said...

takziah utk keluarga arwah!
Al-Fatihah utk arwah dan semoga rohnya dicucuri rahmat olehNYA...

aQi + GenGkey said...

takziah..
smoge roh beliau d tempatkn b'same org2 yG soleh...

_aLiaHwaFa_ said...

innalillah. smoga roh arwah baq dicucuri rahmat :'(

~MoNika~ said...

Kak Yatt ! Sedih baca cerita Kak Yatt dengan Baq :'( Org yg baca pun sedih apetah lg org yg ade kenangan manis dgn Arwah. Kak Yatt tabah ye ! Teruskan perjuangan kak Yatt dlm Persis ! Semoga roh arwah tenang di alam sana.

~Kirin Selama Perak~ said...

alfatihah

rotashia faizal said...

sedih.. takziah untuk family baq.. alfatihah untuk baq.. sedih la.. tsk tsk tsk

::FAIZ FARISH:: said...

takziah. kalau dah masa, bila2 je Tuhan ambilkan?

Akid azami said...

Takziah untuk keluarga arwah..

Syafiq Rosli said...

al fatihah..semoga rohnye di cucuri rahmat

Qaseh dalia adelia said...

alfatihah ..semoga arwah tenang disana ~

cik aisya said...

huuu .. sedihnyaaaa :'( byk kan kngn bersama arwah .. kita mmg tkleh lari dr teringtkn arwah .. byk sgt kngn .. apetah lg akk yg stu kelas dgn die .. semoga dia tng disana . amin .. =(

nub said...

al-fatihah..

Izzul Amir said...

sedih :(

AmirFX said...

Al-fatihah untuk beliau..